Velikani muzičke scene – priča o Amy Winehouse

S obzirom da sam od kada znam za sebe imala neku čudnu opsesiju različitim datumima, bilo da su neki rođendani, godišnjice ili čak nekada prosto datum nekog ne toliko bitnog susreta sa nekim. Navikla sam se na to, drugima je čudno i verujem da neki misle i da je to što bi žargonu rekli “creepy“. Mada postoji i druga strana toga, ukoliko ste moj prijatelj onda vam nikada neću zabraviti rođendan a mogu vam poslužiti i kao lični podsetnik za vaše godišnjice i slično. Možda neki od vas sada misle možda da probaš koju igru na sreću ukoliko su ti brojevi tako bliski. Niste prvi koji bi mi to rekli, već sam probala. Najbolji drug me je na kvarno odvukao u sportsku kladionicu i probali smo čak i slotove ali džaba, moj mozak i njegovi brojevi ne rade tako. Šteta!

Sada se sigurno već pitate kakve to veze ima sa naslovom, ima i to velike. Bliži se godišnjica smrti Amy Winehouse, devojke koja je imala još mnogo toga da da muzičkoj sceni a dala je baš puno. Sećam se trenutka kada sam čula tu vest, sećam se osećaja, jeze koja je prošla kada je radijski voditelj (naravno da sam slušala radio) pročitao tu vest i kada je nakon toga počela pesma “Rehab“. Taj osećaj prati me uvek bar nedelju dana pre tog 23. 07. – tuga, zahvalnost ali i veliki žal za onim što je sve tek mogla da pruži ova diva.

Amy u studiju

Ona je zauvek promenila džez, ona je živela svoju muziku

“Amy changed pop music forever, I remember knowing there was hope, and feeling not alone because of her. She lived jazz, she lived the blues.”

Lady Gaga

Amy je bila engleska kantautorka, rođena je u Londonu 1983. godine i još kao mala devojčica znala je i svima pokazala da je muzika njen život. Koketirala je sa raznim muzičkim pravcima i stvarala svoj jedinstveni koji je u kombinaciji sa njenm nesvakidašnjim glasom, emocijom koja je izvirala iz svakog tona ali i fantastičnim, najčešće autorskim tekstovima kao rezultat imala pesme koje je nemoguće opisati rečima. Kako volimo da sve stvari ukalupimo, moram napisati i reći da je njena muzika svrtsavana u džez, soul sa prizvukom bluza.

Već sa 13 godina počela je da se bavi muzikom, naravno u početku amaterski u lokalnom bendu ali nije trebalo mnogo da je muzički znalci primete i počnu otimanje oko nje. Prvi ugovor potpisala je je 2002. ali je prvi album pod nazivom Frank ugledao svetlost dana 2003. Ovaj album bio je izuzetno primećen. Kritike su bile odlične a bio je nominovan i osvojio brojne svetski priznate i prestižne nagrade. Zanimljiva je izjava koju je Amy dala godinama nakon objavljivanja albuma a to je da nikada nije čula ovaj album od početka do kraja i da stoji samo iza 20% istog. Ova izjava se treba uzeti u obzir kada komentarišemo i njenu zavisnost, svakako nezaobilaznu temu kada je Amz u pitanju. Mnogi govore da je za to kriv njen dečko a kasnije i suprug, koji je prvi uveo u svet poruka koji je na kraju koštao života. No, nećemo sada o tome, ovde smo da slavimo njenu muziku!

Drugi album pod nazivom Back to black izdala je 2006. godine i bila je to definitivno njena godina, njen muzički stil i nešto što joj je donelo svtsku popularnost. U Ujedinjenom Kraljevstvu 2007. godine ovaj album prodat je u neverovatnij 1,85 miliona primeraka i bio je to definitivno najprodavaniji album te godine. Gotovo sve pesme postale su hitovi počevši od naslovne “Back to black”, potom “Rehab”, “You know Im no good” i druge.

Koncert u Beogradu

Poslednji koncert održala je u Beogradu 18. juna 2011. godine a samo nešto više od mesec dana kasnije pronađena je mrtva u svom stanu u Londonu usled posledica trovanja alkohola. Poslednji i treći album izdat je posthumno.

Lik i delo ove velike dive jeste nešto što će zauvek ostati upamćeno u džaz muzičkoj sceni, dala veliki doprinos za tako kratak vremenski period. Možda joj životni izbori nisu bili najbolji i ko zna šta bi bilo da je radila sve drugačije ali to sada nije ni bitno. Sve što možemo reći jeste jedno ogromno hvala na svemu!

I write songs about stuff that I can’t really get past personally – and then I write a song about it and I feel better.

Amy Winehouse