Zdravko Čolić- najbolji pevač na Balkanu

Nepostoji osoba koja nije čula za legendarnog Zravka Čolića. Neki ga generalno slušaju a neki su čuli za njega od starijih ukućana. Ovaj čovek ne da je popularan samo kod starijih generacija, nego i kod maladih pa čak i male dece.

Njegovi koncerti su nezaboravni i neponovljivi. Trudi se maksimalno da udovolji svakog pojedinca koji ga sluša na koncertu. Kako kažu za njega ” Jedan jedini, jedan neponovljivi”. U ovom blogu pričaću o njegovoj prošlosti, detinjstvu, slavi, koncertima…

Zdravko Čolić Biografija | Biografija.org

Rođen u sredu, 31. maja, 1951. godine u Sarajevu. Prvi susret sa muzikom imao je putem radija, a prvu gitaru je dobio od oca, u četvrtom razredu osnovne škole.

Prvi put je javno zapevao u trećem razredu gimnazije, kada je sa drugom otišao u Baošiće, gde se na njegov nagovor prijavio na lokalno amatersko takmičenje pevača, na kome je osvojio drugo mesto.

Posle srednje škole, upisao je Ekonomski fakultet u Sarajevu, koji je na želju roditelja završio nekoliko godina kasnije. Pre nego što je započeo solo karijeru, Zdravko je bio član nekoliko grupa.

VEČITI ŠMEKER: Ovako je Čola izgledao - od sedamdesetih, do danas! (VIDEO)  | Najnovije vesti - Srbija danas

Zdravko odlučuje da mu nešto fali zato ostavlja fakultet i Sarajevo za sobom, iznajmljuje auto u jeftinom rent a caru i dolazi u Beograd 10. septembra 1971. godine. Donosi odluku, da postane solo pevač.

Pesma koja je obeležila početak njegove karijere je “Sinoć nisi bila tu”. Sedamdesetih godina popularnost mu je sve više rasla, prvenstveno zbog hitova “Zvao sam je Emili”, “April u Beogradu“, “Loše vino”,…

Zdravku su se pridružile Lokice. To je bio šok za publiku jer to do tada nije nikad videla. Prvi spektakularni nastup pred hiljadama gledaoca, imao je na Marakani, 1. aprila, 1978. godine. Gde su svi bili oduševljeni kako je pevao i njegovom energijom.

Jedna zanimljiva činjenica o Zdravku jeste ta da je obožavao pred koncerte i nastup da ide u sportske kladionice, tako da je dosta puta kasnio na svoje izvodjenje.

Zdravko Čolić proslavlja 69. rođendan VIDEO - Glas Srpske

Zdravkov prvi studijski album je izbačen 1975.godine pod nazivom “Ti i ja”. Do sada je prodao više miliona primeraka, a u svojoj karijeri ima ukupno 14 studijskih albuma, od kojih je poslednji izbačen prošle godine po imenom “Vatra i barut”.

U svojoj karijeri, Zdravko je snimio ogroman broj pesama od kojih su više od sto hitovi. Pomoću google reklamiranja, postigao je to da nema osobe koja nije čula za njega ili nije poslušala neku njegovu pesmu.

Da ne pričam o tome kako je napunio šest Areni. To do sada to niko nije uradio. Ljudi su čekali ispred Arene da bi kupili karte. Bila je ogormna navala. To je samo dokaz ustvari koliko je Zdravko popularan i dan danas.

Zdravko Čolić legenda, a ovo je njegov rođeni brat - da li liče? || Story.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *